martes, 25 de octubre de 2011

CÀRITAS FIGUERES

El centre on realitzaré les pràctiques és a Càritas Figueres, un centre sense afany de lucre que treballa des de l’any 1971 en el camp socioeducatiu i que té per objectiu impulsar la promoció i dignificació de totes les persones que pateixen qualsevol forma de marginalitat. El treball que es realitza al centre es planteja com una substitució i complement de les activitats de les institucions públiques, quan algun dels programes que realitzen estigui cobert per la iniciativa pública Càritas ho deixarà de fer per cobrir altres necessitats.

El model d’Acció social que dur a terme va ser consensuat per Càritas de la diòsesi de girona en motiu de l’elaboració del Pla estratègic 2007-2013. Aquest model d’acció social configura l’acollida com a eix vertebredor de l’acció de Càritas i és a partir d’aquesta que es determinen les accions d’acompanyament necessàries que permeten oferir una resposta el més àmplia possible als factors d’exclusió i pobresa de les persones i comunitats a les quals s’edrecen. El model d’Acció Social ofereix uns principis generals que ha de servir de marc comú per a la seva activitat, i que garanteixen la dimensió de l’acollida i l’acompanyament de la persona en la seva globalitat.

PRIMERES IMPRESSIONS

Des de mitjans del mes de setembre he iniciat les pràctiques a Càritas Figueres. Faig tres sessions setmanals, dues de català per adults i una de reforç escolar a alumnes de 5è i 6è de primària.

La primera impressió ha estat bona, treballo amb dos grups d'adults força heterogènis, tant pel que fa a edat, sexe i procedència, amb un nivell baix de coneixement de la llengua, però amb motivació per aprendre-la, tot hi que hi ha forces faltes d'assistència.

La dificultat que m'he trobat és a l'hora de plantejar el meu projecte de pràctiques, ja que era un camp que desconeixia i no sabia massa bé cap a on enfocar el meu treball, en un inici m'havia centrat en l'àmbit del refoç escolar, però vaig tenir la oportonitat de conèixer les classe de català per adults i la veritat és que m'han engrescat força.

El treball que em plantejo és l'observació i coneixement dels alumnes i poder definir les seves necessitats i prioritats, per tal de poder aportar un pla de treball útil pel seu aprenentatge.

Un altra punt en que treballaré aquests pròxims dies serà la recerca d'informació de metodologia, activitats, projectes, etc... sobre projectes d'acollida i integració social.



PROJECTE DE PRÀCTIQUES II: La llengua, vehicle d'integració

La Llengua, vehicle d'integració

El títol del projecte que portaré a terme durant les pràctiques remarca la importància de la llengua com a mitjà o vehicle per integrar-se a un país, una cultura, unes tradicions, etc... Les persones immigrans que arriben al nostre país sense conèixer la llengua, en aquest cas el català, topen amb la dificultat de no poder comprendre la nostra llengua i per tant crea un sentiment de rebuig inicial. Per això crec en la importància que hi hagi centres, com en aquest cas Càritas, que ofereixi la possibilitat d'aprendre la llengua com a porta d'acollida al municipi.

El centre on realitzaré les pràctiques és a Càritas Figueres, el meu projecte es basarà en dos àmbits, la formació de català per adults i el reforç escolar per alumnes de primària.

Reforç escolar, com aconseguir la implicació dels pares (ÀMBIT 1)
En el centre on realitzo les pràctiques es fan classes de reforç escolar a alumnes procedents d’altres cultures i que tenen més dificultats en l’adaptació del nostre sistema educatiu i que desconeixen o tenen mancances en la llengua vehicular de l’escola. El que es pretén en el projecte és reformar el projecte per aconseguir una millor  atenció als alumnes i la implicació dels pares en l’educació dels seus fills.

Aquest apartat no estava contemplat en el preprojecte inicial de les pràctiques, però la proposta des del centre de pràctiques va ser tenir la oportunitat de participar a les classes de català dirigides a persones adultes amb desconeixement del català. La proposta em va semblar interessant per tal de conèixer aquest àmbit educatiu que ajuda a la integració social de les persones immigrans. El que em plantejo és a partir del projecte que ja duen a terme poder aportar alguna millora amb nous materials i dinamitzar les classes fent èmfasi al diàleg i la participació activa, per tal de motivar-los i reduir el nombre de baixes durant el curs.